Moja kuchnia

Urządzenie kuchni to zadanie, które teoretycznie nie powinno sprawiać trudności – wszyscy wiedzą, czego chcą. Rzeczywistość przedstawia się jednak nieco inaczej – nie wszystkie plany muszą być rozsądne i co za tym idzie, czasem wskazane są pewne korekty.

To moja kuchnia!

Rzecz jasna każda osoba ma prawo do samodzielnych decyzji, ale warto pamiętać, że przy takim podejściu łatwo się zatracić. Zresztą wystarczy spojrzeć na nowoczesne kuchnie – czy nie jest przypadkiem tak, że to wyjątkowe miejsca?

Można też powiedzieć, że elementy wystroju powinny przekładać się na spójną całość – w zakresie estetyki, ergonomii i solidności. O szczegółach można rozmawiać długo, także zatrzymamy się teraz wyłącznie przy trójkącie roboczym. Trójkąt roboczy to ustawienie lodówki, kuchenki i zlewozmywaka w taki sposób, aby dało się stworzyć trójkąt (jak sama nazwa wskazuje). Gdyby kogoś interesowały detale, przede wszystkim należy pamiętać, że takie rozwiązanie usprawnia kuchenne prace.

Trzeba też pamiętać o czystości!

Bardzo ważne jest też to, że trzeba stworzyć odpowiednie warunki i potem o te warunki dbać. W teorii wydaje się to proste, a czy w praktyce jest tak samo? Można chyba mieć niemałe wątpliwości, zwłaszcza że higiena w kuchni to temat na długą dyskusję.

Niewykluczone też, że niektórzy wychodzą z założenia, zgodnie z którym wszędzie można się do czegoś przyczepić. Załóżmy też, że tak jest i zadajmy sobie pytanie, jakie to ma znaczenie? Jeżeli dzieje się źle, to nie należy niczego zmieniać? Nie wspominając już o tym, że dbałość o higienę w kuchni jest równoznaczna z dbałością o swoje bezpieczeństwo.