Pistacje – poznaj ich korzyści zdrowotne, zastosowanie, wartość energetyczną i cenę

Pistacje cieszą się popularnością nie tylko ze względu na swój wyśmienity smak, ale również dzięki licznym korzyściom zdrowotnym, które oferują. Są one prawdziwym skarbem pełnym minerałów, witamin, błonnika oraz przeciwutleniaczy. Spożywanie pistacji przyczynia się do zachowania odpowiedniej masy ciała, ma pozytywny wpływ na serce oraz stymuluje rozwój dobrych bakterii w jelitach. Czym charakteryzują się pistacje pod kątem odżywczym i jakie mają zastosowanie?

Orzechy pistacjowe to owoce drzewa o nazwie botanicznej Pistacia vera L., znane ludzkości już od ponad 7 tysięcy lat. Z punktu widzenia klasyfikacji roślin, pistacje są uznawane za rodzaj pestkowców. Charakteryzują się twardą i zdrewniałą łupiną. Dojrzałe orzechy pistacjowe odznaczają się pękniętą łupiną, która odsłania jadalną pestkę.

W Polsce orzechy pistacjowe są dostępne głównie dzięki importowi. W której części świata rosną więc pistacje? Najważniejsze regiony upraw to Grecja, Iran, Afganistan, Turcja oraz USA. Drzewa pistacjowe osiągają wysokość 5–7 metrów i są obładowane gronami owoców.

Choć botanicznie rzecz biorąc, pistacje nie są orzechami, dla konsumentów zalicza się je do tej kategorii ze względu na podobieństwo składu chemicznego oraz struktury owocu.