Analiza składu jajek i ich wpływu na zdrowie – ile spożywać dziennie?

Często pojawiają się pytania dotyczące jajek kurzych jako produktu żywnościowego. Czy są one zdrowe, jakie mają właściwości odżywcze i jaką ilość można bezpiecznie konsumować każdego dnia? Jajka są uznawane za jedno z najbardziej wartościowych źródeł składników odżywczych, ale z drugiej strony są często krytykowane za przyczynianie się do podwyższenia poziomu cholesterolu we krwi.

Jajka kurze są cenione za swój wysoki stopień odżywczy. Białko zawarte w tych produktach jest szczególnie istotne – jest ono uważane za modelowe ze względu na optymalny dla ludzkiego organizmu profil aminokwasowy.

Tym niemniej, to nie tylko białko sprawia, że jajka kurze są tak wartościowe z punktu widzenia diety. Znajdziemy w nich również jednonienasycone tłuszcze, głównie kwas oleinowy, który jest również obecny w oliwie z oliwek. Dokładniej mówiąc, jajka zawierają również kwasy tłuszczowe wielonienasycone.

Co więcej, jajka to doskonałe źródło minerałów, takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, potas i selen. To nie koniec listy składników odżywczych w jajkach – są one bogate w witaminy z grupy B (B2, B5, B6), kwas foliowy oraz witaminy A, D i E.