Kolendra i jej właściwości

Kolendra to doskonale znana nam przyprawa, dzięki której nasze menu nabierze wyjątkowego charakteru. To również wspaniała roślina lecznicza, która może mieć rewelacyjny wpływ na ogólny stan naszego zdrowia. Co warto wiedzieć na jej temat? W jaki sposób każdy z nas może korzystać w mocy kolendry?

Kolendra to jednoroczna roślina, której owoce można wykorzystywać na wiele sposobów. Są one cenione ze względu na zawartość cennych dla ludzkiego organizmu olejków eterycznych, pektyn, garbników oraz żywic. Ziarna kolendry mogą nam też dostarczyć sporej ilości soli mineralnych, np. wapnia oraz fosforu. Wszystko to sprawia, iż ta popularna przyprawa staje się cenną sojuszniczką dla tych, którzy starają się prowadzić zdrowy styl życia.

Na jakie korzyści mogą liczyć te osoby, które po kolendrę zaczną sięgać regularnie? Powodów, dla których warto włączyć ją do swej diety, jest wiele. Niezwykłą moc kolendry doceniono już w starożytnych Chinach, wiadomo też, że z jej mocy z powodzeniem korzystali mieszkańcy antycznej Grecji oraz Rzymu. W Polsce przyprawę tę odkryto jeszcze w okresie średniowiecza, szybko tez doceniono jej wpływ na ludzki organizm. Dlaczego warto po tę przyprawę sięgać? Bo jest ona skutecznym środkiem wiatropędnym, a jednocześnie skutecznym pogromcą bakterii. Kolendra ma rewelacyjny wpływ na proces trawienia, zwiększa tez ilość wydzielanej żółci. To naturalny lek na wzdęcia, z którego mocy z pewnością warto skorzystać. Warto też docenić smak kolendry oraz zwrócić uwagę na te przepisy, w których pojawia się ona w gronie najważniejszych dodatków smakowych. Cytrynowy aromat oraz korzenny smak sprawiają, iż nasze menu stanie się wyjątkowe dzięki tej przyprawie.

Jak ją wykorzystać? Właściwości lecznicze kolendry sprawiają, że świetnie sprawdza się ona jako dodatek do wędlin oraz do tłustych mięs. Kolendrę można też dodawać do pasztetów oraz do marynat.