Demaskowanie mitu o tuczących ziemniakach przez eksperta ds. dietetyki

Słynne „pyry” są nieodłącznym elementem tradycyjnej kuchni polskiej. Wielu obywateli naszego kraju trudno sobie wyobrazić satysfakcjonujący posiłek bez tego uniwersalnego warzywa. Często jednak pojawia się opinia, że spożywanie ziemniaków prowadzi do nadmiernej przybierania na wadze. Dr Maja Czerwińska, renomowana dietetyczka kliniczna, w rozmowie z Dziennikiem rozwiewa te wątpliwości.

Ziemniaki stanowią integralną część narodowej kuchni Polaków. Możemy je znaleźć w takich potrawach jak placki ziemniaczane, pierogi, kopytka czy pyzy. Zostały one również uwiecznione jako dodatek do schabowego z kapustą. Ten wszechstronny składnik może być przyrządzany na nieskończenie wiele sposobów: gotowany, smażony, pieczony czy grillowany; jako całość, w postaci frytek lub tłuczonych, pokrojone w plasterki czy zmienione w purée; służące jako dopełnienie dla mięsa, nadzienie, element zapiekanek, składnik placków, zup i sałatek. Nie ma końca opcjom.

Niestety, naszą radość z degustacji różnych odmian ziemniaków stłumiewa powszechne przekonanie, że są one niezdrowo kaloryczne i powinniśmy ich unikać, jeżeli nie chcemy przytyć.

W ziemniakach znajduje się wiele wartości odżywczych. Faktem jest, że ugotowane ziemniaki charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym i regularne spożywanie ich może lekko podnieść ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Z drugiej strony, to warzywo dostarcza naszym organizmom dużych ilości potasu i witaminy B6, a także mniejszych ilości błonnika pokarmowego i witaminy C oraz kwasu foliowego. Zawierają również miedź, fosfor, mangan, magnez i żelazo.

Ziemniaki są bardzo sycące i stanowią doskonałe źródło węglowodanów, głównie skrobi. Przeliczając podstawowe wartości odżywcze na jedną sztukę (około 80 g) otrzymujemy: białko – 2 g, tłuszcz – 0,07 g, węglowodany – 14 g (w tym skrobia – 12,2 g), błonnik pokarmowy – 1,68 g.

Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Na to pytanie odpowiedź udziela dr Maja Czerwińska – doktor nauk medycznych i zdrowotnych, doświadczona dietetyczka kliniczna i psychodietetyczka, specjalizująca się w problemach hormonalnych oraz onkologii.